Artists

Κλειώ Μυτιληναίου

 
Κλειώ Μυτιληναίου

Η βραβευμένη Kύπρια σοπράνο Κλειώ Μυτιληναίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Πάφο . Καθοριστικό ρόλο ώστε να ακολουθήσει μουσικές σπουδές έπαιξαν οι δάσκαλοι της Κλεοπάτρα Κοτσώνη, Στέλιος και Σωτήρης Καραγιώργης, Μιχάλης Χριστοδουλίδηs , Ειρήνη Κακογιάννη και Ιόλη Μουστερή.

Η κα Μυτιληναίου είναι καταξιωμένη σολίστ στην Κρατική Όπερα Ουγγαρίας από το 2001. Είναι κάτοχος Μάστερ με άριστα από τη Μουσική Aκαδημία. Φρανς Λιστ στη Βουδαπέστη ( κρατικό πανεπιστήμιο) στον κλάδο του κλασσικού τραγουδιού / ερμηνεία και διδασκαλία , και στην όπερα. Eχει δίπλωμα μονωδίας από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με άριστα υπό την καθοδήγηση της κ. Ιόλης Μουστερή και δίπλωμα πιάνου από το London Thames Valley University υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Έχει λάβει μέρος σε πολλά master-class υπό την καθοδήγηση φημισμένων σολίστ όπερασ όπωσ Margarita Lilova, Ιleana Kotrubas, Eva Marton, Julia Hamary, Virginia Zeani, Renata Scotto, Anna Reynolds, Renato Bruson, Sherill Milnes , Antoine Palloc,και Laszlo Polgar. Διακρίθηκε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και κέρδισε διάφορες υποτροφίες. Οι μεγαλύτερες διακρίσεις που απεκόμισε είναι δύο πρώτα βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Όπερας του Μισκολτς και στον διεθνή διαγωνισμό Haydn στην Ουγγαρία και ειδικό βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Don Giovanni στην Βερόνα της Ιταλίας.

Έχει αποσπάσει άριστες κριτικές για την ερμηνεία της στο ρόλο της Σουζάννας από τους Γάμους του Φίγκαρο , στο ρόλο της. Νορίνας από τον Δόν Πασκουάλε, στο ρόλο της Αντίνας από το Ελιξήριο του Έρωτα, ως Τσερλίνα στον Ντον Τζιοβάννι και ως Μουζέττα στην Λα Μποέμ. Έχει συνεργαστεί με διεθνής φήμης μαέστρους όπως με Carlo Rizzi, Michael Jurowski, Zoltan Kocsis, Pal Nemeth, Gyorgy Vashegyi, Ivan Parik, Alpaslan Ertungealp και Stefan Soltesz και με διάσημες ορχήστρες όπως the Welsh National Philharmonic, the Hungarian National Philharmonic, the Cairo National Philharmonic, the BM Duna Symphonic Orchestra, the T-Com Orchestra, the Savaria Symphonic Orchestra, the Budapest Concert Orchestra κ.λ.π

Η κα Μυτιληναίου εμφανίστηκε σε διάφορες χώρες όπως Αγγλία ( Ηungarian cultural center, Leighton house, Wooden, private salon concerts) , Αίγυπτο ( Οπερα του Καιρου, Αμερικάνικο πανεπιστήμιου του Καιρου, Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας) , Aυστρία ( Gars am Kamp Opern festival,) , Ρουμανία ( Cluj Napoca hungarian opera theatre ) Σλοβακία, και Ουγγαρία μεταξύ άλλων. Το 2010 εκπροσώπησε Κύπρο και Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπερας του Μισκολτς, ερμηνεύοντας έργα Ελλήνων , Κυπρίων και Ούγγρων συνθετών. Ακούστηκαν έργα των Κωνσταντίνου Στυλιανού, Φύτου Στρατή, Μανώλη Καλομοίρη και κυπριακά δημοτικά αποσπάζοντας εγκωμιαστικές κριτικές. Στην Κύπρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2003 στο Θέατρο Ριάλτο και στο Μαρκίδειο Θέατρο. Ακολούθησαν συνεργασίες με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου , με την παιδική χορωδία του Δήμου Πάφου υπό την διεύθυνση της κ. Κλεοπάτρας Κοτσώνη , με την χορωδία Εμμέλεια υπό την διεύθυνση της κ. Ελένης Κυπριανού , στην Καστελιώτισσα ( πρόσκληση από το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος ), στο θέατρο Παλλάς ( πρόσκληση από την Ουγγρική Πρεσβεία) και στην Μεσαιωνική Έπαυλη ( Μουσείο ) στα Κούκλια υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Η Κλειώ Μυτιληναίου έχει παρουσιαστεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Ουγγαρίας, Ελλάδας, Kύπρου και του BBC στην Ουαλλία σε διάφορεσ συνεντεύξεις με οπτικοακουστικό υλικό από ρεσιτάλ και παραστάσεις όπερας. Εκτός από τις διάφορες εμφανίσεις της σε οπερατικές παραγωγές και ρεσιτάλ διδάσκει φωνητική και πιάνο και δίνει σεμινάρια τραγουδιού ( master class). Μεταξύ των ετών 2001-2002 υπήρξε καθηγήτρια φωνητικής στο Εκκλησιαστικό Τμήμα Μουσικής του πανεπιστημίου Φρανς Λιστ στη Βουδαπέστη. Στην Κύπρο έδωσε το πρώτο master class to 2009 στο Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας με πρόσκληση του Ϊδρυματος Τεχνών Φάρος και στη Λεμεσό με πρόσκληση της μαέστρου της χορωδίας Εμμέλειας , Ελένης Κυπριανού. Το 2013 έδωσε master class και στο Μουσικό Λύκειο Πάφου. 

Γενικές Λεπτομέρειες

Personal Details

Όνομα: Κλειώ
Επίθετο: Μυτιληναίου
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: cleo_m10@hotmail.com

Cyprus Music Information Centre (CyMIC)

25-27, Οθέλλου, Πύλη Αμμοχώστου, 1016, Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22 466003, +357 22 809804 | F: +357 22 346124 | E: info@cymic.org.cy

© Πνευματικά δικαιώματα 2009 - 2020 - Cyprus Music Information Centre
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Ισχύς από: EasyConsole CMS