Artists

Σωτήρης Καραγιώργης

 
Σωτήρης Καραγιώργης

Ο Σωτήρης Καραγιώργης γεννήθηκε στη Τσάδα της Πάφου το 1948. Ο πατέρας του ήταν καλός κρεοπώλης αλλά και πολύ καλός λαουτάρης. Απ’ αυτόν ο Σωτήρης και τα άλλα του αδέλφια πήραν τα πρώτα ακούσματα της παραδοσιακής μας μουσικής.

Από τα παιδικά του χρόνια ασχολήθηκε με τα παραδοσιακά όργανα (λαούτο, μπουζούκι, κιθάρα). Μετά το γυμνάσιο φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών για ένα χρόνο και άλλα τρία χρόνια στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, που τότε ήταν κάτω από τη διεύθυνση του Κύπριου μουσουργού Σόλωνα Μιχαηλίδη, τον οποίο ευτύχησε να έχει καθηγητή στην Αντίστιξη. Σαν κύριο καθηγητή των θεωρητικών, είχε τον κύπριο διακεκριμένο καθηγητή πανεπιστημίου Ανδρέα Χαραλάμπους.

Από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αποφοίτησε το 1972 και πήρε τα πτυχία Αρμονίας, Ωδικής, Ενορχήστρωσης Πνευστών Οργάνων και Αντίστιξης. Μετά το τέλος των σπουδών του γυρίζει στην Κύπρο και διορίζεται σαν Καθηγητής Μουσικής σε σχολεία Μ. Ε. της Πάφου. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις σπουδές του στην Κύπρο με τον Ανδρέα Χαραλάμπους και παίρνει το πτυχίο Φούγκας από το Ελληνικό Ωδείο.

Από την αρχή της καριέρας του οργανώνει ορχήστρες και χορωδίες και δίνει συναυλίες και ταυτόχρονα αρχίζει να γράφει μουσική για αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες, σε συνεργασία με τον μακαριστό Χρύσανθο Κακογιάννη.

Μετά το πραξικόπημα και τη Τουρκική εισβολή, νοιώθει την ανάγκη να εκφράσει τον πόνο, την αγανάκτηση αλλά και την εγρήγορση για αγώνα, γράφοντας μουσική σε στίχους του Ανδρέα Μαρκίδη και Χρύσανθου Κακογιάννη (Γη Μακαρία). Παράλληλα, γράφει μουσική για το Σατυρικό Θέατρο (Χωριάτες του Ντάριο Φο, Αχαρνείς και Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, Δον Κιχώτης σε σκηνοθεσία Πολύκαρπου Πολυκάρπου και παιδικά έργα όπως το Μαγεμένο Δεντράκι). Στη Λεμεσό συνεργάζεται με την Εθάλ και στην Πάφο με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Χρύσανθο Χρυσάνθου στο ανέβασμα τριών παιδικών έργων με την Ελεύθερη Σκηνή Πάφου. Συνεργάζεται επίσης με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και με τον σκηνοθέτη Κύρο Ρωσσίδη στην τηλεοπτική σειρά του ΡΙΚ, Γαλατείας και Πυγμαλίωνος. Σε συνεργασία με τον Γιώργο Καττίδη γράφει μουσική για το έργο του `Εριδα που παρουσιάστηκε στη γερμανία από φοιτητικό Θίασο. Συνεχίζει να συνεργάζεται με διάφορους φορείς όπως την κοινότητα Κουκλιών Πάφου για τις εκδηλώσεις «Αφροδίτη» γράφοντας μουσική σε στίχους του Δημήτρη Λιπέρτη και σε αρχαία κείμενα. Έχει μελοποιήσει στίχους Κώστα Βάρναλη, Τεύκρου Ανθία, Θεοδόση Πιερίδη και έγραψε μουσική για μπαλέτο.

Το 1986 ιδρύει το Μουσικό `Ομιλο Πάφου του οποίου είναι πρόεδρος και μαέστρος της χορωδίας του, θέτοντας σαν στόχους του Ομίλου, τη διάδοση και αγάπη της χορωδιακής μουσικής και τη συμβολή του στον αγώνα για ελευθερία δημοκρατία, επιστροφή και δικαιοσύνη στην Κύπρο.

Ο  Μ.Ο.Π. από την ίδρυσή του δίνει ανελλιπώς το στίγμα του σε όλες τις σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τοπικά και παγκύπρια. `Εχει δώσει συναυλίες και πήρε μέρος σε διάφορα φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα (Πρέβεζα, Ηράκλειο, Μυτιλίνη, Θεσσαλονίκη, Αγία Παρασκευή, Τρίπολη, Χαλκίδα Τρίκαλα, Νέα Μάκρη) όσο και στην Ευρώπη (Ουγγαρία, Μάλτα και Γερμανία). Συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου και με σημαντικούς `Ελληνες συνθέτες (Νότης Μαυρουδής, Χρήστος Λεοντής). Ο Μ.Ο.Π. είναι ο μόνιμος διοργανωτής του Παγκυπρίου Χορωδιακού Φεστιβάλ Πάφου από το 1988, στο οποίο φιλοξενούνται χορωδίες από όλη την Κύπρο όπως και χορωδίες από το εξωτερικό.
Φέτος ο Μ.Ο.Π. με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ίδρυσή του θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Χρήστου λεοντή «Ακάθιστος `Υμνος». 

Γενικές Λεπτομέρειες

Personal Details

Όνομα: Σωτήρης
Έτος Γέννησης: 1948
Επίθετο: Καραγιώργης

Cyprus Music Information Centre (CyMIC)

25-27, Οθέλλου, Πύλη Αμμοχώστου, 1016, Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22 466003, +357 22 809804 | F: +357 22 346124 | E: info@cymic.org.cy

© Πνευματικά δικαιώματα 2009 - 2019 - Cyprus Music Information Centre
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Ισχύς από: EasyConsole CMS