Artists

Αργυρώ Χριστοδουλίδου

 
Αργυρώ Χριστοδουλίδου

Η Αργυρώ Χριστοδουλίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1982. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των έξι ετών και θεωρία της μουσικής στην ηλικία των δέκα. Υπό την καθοδήγηση της Χριστιάνας Λοϊζίδου στο Κολέγιο Μουσικής Arte, απόκτησε το δίπλωμα των Royal Schools of Music στο πιάνο και με παράλληλες σπουδές στη θεωρία της μουσικής απόκτησε το αντίστοιχο δίπλωμα. Έχει κάνει σπουδές στην κλασσική κιθάρα, ενορχήστρωση με τον Σάββα Σάββα και θεωρία της jazz με τον Γιάννο Σαββίδη. Η Αργυρώ άρχισε να συνθέτει στην ηλικία των εννέα ετών και τη χρονιά του 2001 της προσφέρθηκε θέση στο κονσερβατόριο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου όπου ολοκλήρωσε επιτυχώς τις σπουδές της μετά από τετραετή φοίτηση με ειδίκευση στη σύνθεση και πιάνο το 2005 (BMus Honours). Τα πρώτα δύο χρόνια σπούδασε υπό τη διδασκαλία του Alessandro Timossi,  και στη συνέχεια, κατά τα τελευταία δύο χρόνια με τον Julian Philips. Παράλληλα και ταυτόχρονα με τη σύνθεση συνέχισε τις σπουδές της στο κλασσικό πιάνο με τον Peter Bithel. Παρακολούθησε επίσης σπουδές στην  ενορχήστρωση και την διεύθυνση ορχήστρας υπό  τον Alan Hazeldine και master-classes στη σύνθεση με τον διακεκριμένο συνθέτη και μουσικολόγο Alexander Goehr.     

Έχει γράψει μουσική για θεατρικά έργα, για ποιητικές, λογοτεχνικές βραδιές στη Λευκωσία, καθώς και έργα για ορχήστρες και διάφορα άλλα σύνολα. Το έργο της ‘Exaltation’ (‘Ανάταση’) παίχτηκε από την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου τον Οκτώβριο του 2000 . Μία άλλη της σύνθεση εκδόθηκε στο Παρίσι από τον εκδοτικό οίκο Billaudot το  2004. Ώς πιανίστρια η Αργυρώ έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, στο Λονδίνο και στην Κύπρο. Πολλές συνθέσεις της και αυτοσχεδιασμοί έχουν παιχτεί σε φεστιβάλ και συναυλίες σύγχρονης μουσικής στο Guildhall School, στο Λονδίνο  και αλλού. 

Τη χρονιά του 2005 ένα έργο της για ορχήστρα έλαβε μέρος στο φεστιβάλ αφιερωμένο στον Sir Michael Tippett, στο Stratford-Upon-Avon, από την ορχήστρα Orchestra of the Swan. Η μονόπρακτη της όπερα ‘The Nightingale and the Rose’ (‘Το Αηδόνι και το Τριαντάφυλλο’ βασισμένο σε μια ιστορία του Όσκαρ Ουάϊλντ, και λιμπρέτο της Τζένης Αρσένη) έλαβε μέρος στο φεστιβάλ του City στο Λονδίνο, (City of London Festival). Επίσης έγραψε μουσική για δύο κινούμενα σχέδια μικρού μήκους σε συνεργασία με το Bournemouth Art Institute και έχουν προβληθεί στο NFT του Λονδίνου (National Film and T.V. Studios in London), καθώς και στο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Ανεσσύ, στη Γαλλία. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2005 βρίσκεται στην Κύπρο όπου συνεχίζει την δραστηριοποίησή της στα μουσικά δρώμενα του τόπου. Εκτός από ενεργό ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη γραφείου του ΗΧΟΣThe Ihos Project, (νέος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός για την προώθηση της μουσικής δωματίου), η Αργυρώ έχει εκλεγεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου Κυπρίων συνθετών (ΚΚΣ) και κατέχει τη  θέση Γραμματέα. Συνεχίζει να ασχολείται παράλληλα με τη σύνθεση και να εμφανίζεται σε διάφορες συναυλίες συνοδεύοντας και αυτοσχεδιάζοντας στο πιάνο.  

Στις 7 Ιουνίου 2006 η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου εκτελεί το ‘Synaesthetico’ έργο της για πιάνο και ορχήστρα, (πρεμιέρα). Η δραστηριοποίηση της στον χώρος της σύνθεσης συνεχίζετε με μουσική για δύο θεατρικά έργα. Η Αργυρώ έχει συνθέσει τη μουσική για το έργο του Θ.Ο.Κ ‘Αγαπημένο μου πλυντήριο’ του Αντώνη Γεωργίου, με σκηνοθέτη τη Μόνικα Βασιλείου. Το έργο ανέβασε η Πειραματική Σκηνή του ΘΟΚ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2007. Τον Φεβρουάριο 2007 ακολουθεί το έργο από την Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Σκάλα ‘Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα’ με σκηνοθέτη τον Γιώργο Μουαίμη, για το οποίο η Αργυρώ συνθέτει και επενδύει μουσικά. Επίσης τον Ιανουάριο 2007 το κινούμενο σχέδιο μικρής διαρκείας ‘Petrified’ για το οποίο η Αργυρώ σύνθεσε τη μουσική κέρδισε βραβείο διανομής στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Big Bang Festival στην Αθήνα. Το βραβείο διανομής από την εταιρία παραγωγής ταινιών Rosebud Productions εξασφαλίζει προβολή της ταινίας σε διάφορες κινηματογραφικές αίθουσες.         

 

  

Γενικές Λεπτομέρειες

Personal Details

Όνομα: Αργυρώ
Έτος Γέννησης: 1982
Επίθετο: Χριστοδουλίδου
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: chrargy@spidernet.com.cy
Ιστοσελίδα: http://www.argymusic.com

Cyprus Music Information Centre (CyMIC)

25-27, Οθέλλου, Πύλη Αμμοχώστου, 1016, Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22 466003, +357 22 809804 | F: +357 22 346124 | E: info@cymic.org.cy

© Πνευματικά δικαιώματα 2009 - 2019 - Cyprus Music Information Centre
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Ισχύς από: EasyConsole CMS