• οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½οΏ½
  • EnglishMusic Database

Browse our music database and directory!

ARTISTS | ORGANIZATIONS | VENUES

Get listed!

Promote yourself through CyMIC music directory

LEARN MORE

“In…Se” Ritual Opera

Bookmark and Share
12-Mar-2018

“In…Se” Ritual Opera

“In…Se” Ritual Opera

Ο Κύπριος συνθέτης Άντης Σκορδής βρίσκεται στο Μπαλί της Ινδονησία όπου προετοιμάζει τη νέα του όπερα με τίτλο “Ιn…Se”. Το νέο έργο πρόκειται για μια Ritual Opera, η οποία συνδυάζει μουσική μαζί με υποκριτική, ζωντανό θέατρο σκιών, χορό, μάσκες και προβολές. Τη σκηνοθεσία της παράστασης και το λιμπρέττο ανάλαβε η Jelena Vuksanovic, και η μουσική εκτελείται από τους Narwastu Art Community σε συνεργασία με τους Ceraken, Kaycee Odom, Ben Michaels, Nina Peder, Robert McDonough και το Narwastu Choir.

Η όπερα παρουσιάζει την ιστορία του Bima Suci από την Mahabharata ο οποίος αναζητά το ιερό νερό. Ωστόσο, στην αναζήτηση του βρίσκεται αντιμέτωπος με τέρατα και όντα από τη μυθολογία που εμφανίζονται σαν εμπόδια στην πορεία του. Παράλληλα, μια κοπέλα από την σύγχρονη κοινωνία, η Ida, προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τους κοινωνικούς δεσμούς και φραγμούς της ζωής της. Στην προσπάθεια της να ξεφευγει, συναντιέται με τον Bima σε ενα παράλληλο σύμπαν όπου παραληρίζουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες αντιμετωπίζουν για να καταλήξουν στον στόχο τους.

Το έργο είναι βασισμένο στην Μπαλινέζικη φιλοσοφία Sekala and Niskala, που παρουσιάζει τον κόσμο σε δύο επίπεδα (Bhuana Alit/Bhuana Agung - Μακρόκοσμος/Μικρόκοσμος). Έχοντας αυτό σαν πηγή έμπνευσης, το κομμάτι κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο όπου η συγκεκριμένη έννοια είναι η βάση στην μουσική δομή, στην εκτέλεση, στο Λιμπρέτο, κίνηση, στη διαμόρφωση του χώρου, κτλ. Πιο συγκεκριμένα, η γενική δομή του έργου εστιάζεται στην ύπαρξη δύο πηγών των οποίων η σύμπτιξη δημιουργά ενα νέο κόσμο ή αλλιώς μια καινούρια οντότητα.

Το κομμάτι είναι γραμμένο για 4 κύριους ρόλους, μικτή χορωδία και τρία τονικά συστήματα Γκάμελαν (Selonding, Gong Kebyar, Semar Pegulingan) τα οποία εκτελούνται από 18 οργανοπαίχτες. Το Ritual Opera προκειται για ενα είδος μουσικού θεάτρου, στο οποίο το κοινό έχει διαδραστικό ρόλο σαν μέρος μιας τελετής. Το κομμάτι θα λάβει πρεμιέρα στις 28 Μαρτίου στο Setia Dharma House of Mask and Puppets στο Mas, Bali. Επειτα επιπλέον παραστάσεις θα λάβουν χώρο στο Μπαλί και στην Ιάβα.


Ο Άντης Σκορδής είναι Κύπριος συνθέτης γεννημένος το 1983. Σπούδασε σύνθεση και σύνθεση για κινηματογράφο στο Berklee College of Music και ακολούθησε με μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Επίσης μελέτησε Καρνατική μουσική με τον Dr. Rafael Reina, και Γκάμελαν στο ISI Denpasar της Ινδονησίας. Έχει συνθέσει περισσότερα από 50 έργα, τα οποία αποτελούνται κυρίως από όπερες, συμφωνικά έργα, έργα μουσικής δωματίου, ορατόρια, γκάμελαν καθώς και μουσική για θέατρο, χορό και για ταινίες μικρού μήκους. Η μουσική του έχει παρουσιαστεί παγκοσμίως σε συναυλίες, φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και σε χώρους όπως ναούς, ορυχεία, εγκαταλελειμένα κτίρια, σφαγεία, κτλ. Η μουσική του έχει διακριθεί με βραβεία όπως το Βuma Toonzetters Prize, βραβεύοντας τον με την καλύτερη σύνθεση σύγχρονης μουσικής για το 2012 στην Ολλανδία, το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης για κουιντέτο πιάνου το 2016 στην Νότια Κορέα, το πρώτο και δεύτερο βραβείο σύνθεσης από την Συμφωνική ορχήστρα Κύπρου, και άλλες διακρίσεις από την Ισλανδία, Μεξικό, Ινδονησία, Κύπρο, Ολλανδία και ΗΠΑ.

Το Narwastu Art Community είναι μια αφιλοκερδές οργάνωση που ιδρύθηκε το 2005 στο Μπαλί. Είναι μια από τις πιο ενεργές κοινότητες στον χώρο των τεχνών του Μπαλί, παρουσιάζοντας συναυλίες Gamelan σε ναούς και συναυλιακούς χόρους, παραστάσεις χορού, αλλά και παράλληλες δραστηριότες όπως σεμινάρια κίνησης, εικαστικής τέχνης και πολλά άλλα. Η ομάδα απαρτίζεται από ντόπιους και ξένους που διαμένουν στο Μπαλί και έχει σαν έδρα το Sanggar Narwastu που βρίσκεται στο Batubulan. Την μουσική διεύθυνση του Narwastu αναλαμβάνει ο I Pak Rajek.

 


Cyprus Music Information Centre (CyMIC)

25-27, Othellou Str., Famagusta Gate, 1016, Nicosia, Cyprus
T: +357 22 466003, +357 22 809804 | F: +357 22 346124 | E: info@cymic.org.cy

© Copyright 2009 - 2019 - Cyprus Music Information Centre
Developed By: Dynamic Works | Powered By: EasyConsole CMS