Μουσικό Αρχείο

Περιηγηθείτε στο μουσικό αρχείο του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης!

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ | ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ | ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αναζήτηση

ADVANCED SEARCH OPTIONS

Καταχωρηθείτε στο μουσικό κατάλογο!

Καταχωρηθείτε στο μουσικό κατάλογο του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βασίλης Τενίδης - Δελτίο Τύπου

Bookmark and Share
24 Απρ. 2017

Βασίλης Τενίδης - Δελτίο Τύπου

Απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου του 2017 ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους της Ελλάδας, ο συνθέτης, σολίστ και αρχιμουσικός Βασίλης Τενίδης.

Ο Βασίλης Τενίδης γεννήθηκε στη Λάρισα to 1936. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παράλληλα κλασσική κιθάρα με τους Κώστα Κεφαλόπουλο, Ιβάν Ψίουκοφ και θεωρητικά με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 συνέθεσε πολλά τραγούδια ‐ μπαλάντες από αυτά που προσδιόρισαν το ύφος του ελληνικού "Νέου Κύματος". Παράλληλα, ως κιθαριστής είχε μια λαμπρή και διεθνή σταδιοδρομία.

Γνωστός και ως «χαμαιλέων ύφους» έχει γράψει μουσική για όλα σχεδόν τα είδη και ιδιώματα (συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, για συγκροτήματα Jazz, κινηματογραφική μουσική, όπερα, οπερέτα, θρησκευτική μουσική, χορόδραμα κ.ο.κ.), ενίοτε συνδυάζοντας, με δεξιοτεχνική μαεστρία, μουσικά στοιχεία και μουσικά είδη φαινομενικά ασύμβατα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέατρο και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Έχει συνθέσει σκηνική μουσική για περισσότερα από διακόσια έργα, χωρίς διακρίσεις τεχνοτροπίας (αρχαία τραγωδία και κωμωδία, κλασσικό θέατρο, μοντέρνο, πρωτοποριακό κ.ά.). Παράλληλα έχει διακριθεί και σαν ενορχηστρωτής έργων άλλων συνθετών, όπως στον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, την καντάτα Ύμνος των Μεσογειακών Αγώνων του Μίκη Θεοδωράκη για 200 εκτελεστές, τον κύκλος τραγουδιών "Γειτονιές του Φεγγαριού" του Μάνου Χατζιδάκι, την οπερέτα "Απάχηδες των Αθηνών" του Νίκου Χατζηαποστόλου για την Εθνική Λυρική Σκηνή, σειρά έργων των επτανησίων συνθετών Μάντζαρου, Καρρέρ, Ξύνδα, Σαμάρα, Λαυράγκα, Λαμπελέτ, Ευαγγελάτου, Ξένου, Franz Schubert κ.ά..

Υπήρξε άμεσος συνεργάτης και στενός φίλος διεθνούς φήμης αρχιμουσικών όπως Οδυσσέα Δημητριάδη, Μιλτιάδη Καρύδη και Νότη Γεωργίου.

Σε συνεργασίες του με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση έχει κάνει εκατοντάδες εκπομπών με μουσικά θέματα (ανάμεσά τους η ραδιοφωνική εκπομπή "Γνωριμία με τη μουσική" που επί πέντε χρόνια γνώρισε στο ελληνικό κοινό με πρωτότυπο εκλαϊκευμένο τρόπο τα πάντα σχεδόν γύρω από τη μουσική, η από την τηλεόραση εκπομπή "Τα όργανα της ορχήστρας" κ.ά.). Έχει διδάξει σε σχολές, σεμινάρια, ΙΕΚ, έχει δώσει πολλές διαλέξεις και έχει μετάσχει σε συνέδρια και συζητήσεις. Διετέλεσε αρχιμουσικός στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ επί πολλά έτη και υπήρξε τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έργα του έχουν παρουσιαστεί ανά τον κόσμο.

Αν και δεν την είχε επισκεφθεί ποτέ, ο Βασίλης Τενίδης συνδεόταν ιδιαίτερα με την Κύπρο. Είχε συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιώργο Φιλή στις ταινίες «Έτσι προδόθηκε η Κύπρος», «Γρηγόρης Αυξεντίου» κ.α. και υποστήριξε έμπρακτα πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους Κύπριους τραγουδιστές όπως Βιολάρη, Βίσση κ.α.

Πνευματικός κληρονόμος, συνεχιστής και διαχειριστής του εκτενέστατου έργου του, σύμφωνα με επιθυμία του ιδίου, είναι ο Νότης Γεωργίου, σε στενή συνεργασία με την κόρη του συνθέτη, Βίκυ Τενίδη.

 


Cyprus Music Information Centre (CyMIC)

25-27, Οθέλλου, Πύλη Αμμοχώστου, 1016, Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22 466003, +357 22 809804 | F: +357 22 346124 | E: info@cymic.org.cy

© Πνευματικά δικαιώματα 2009 - 2018 - Cyprus Music Information Centre
Δημιούργημα της: Dynamic Works | Ισχύς από: EasyConsole CMS